Palautellaan näitä asioita taas mieleen.
1. Etuiskunvaimentimien linjaus
Huono linjaus etuiskunvaimentimissa aiheuttaa vaimentimien jumittamista, toimintahäiriöitä, kovuuden tunnetta ja pahimmillaan vaurioittaa vaimentimia. Linjaus tehdään aina kun vaimentimet ovat olleet irti pyörästä. Kaatuminen voi aiheuttaa jännitteitä kolmioihin, jonka ”purkaminen” vaatii uudelleen linjaamisen. Ohjaustangon ravistaminen ei poista tätä jännitystä kokonaan!
Työvaiheet:
– Aseta pyörä pukille ja irroita etupyörä sekä vaimentimet
– Löysää ohjausakselin mutteri, jotta kolmiot pääsevät liikkumaan erillään toisistaan
– Asenna vaimentimet takaisin kolmioihin täsmälleen samaan korkeuteen. Kiristä pultteja vain sen verran, että vaimentimet juuri ja juuri pysyvät paikallaan.
– Säädä tarvittaessa ohjausakselin laakerivälys ja kiristä mutteri oikeaan momenttiin.
– Tarkista ja tarpeen vaatiessa viimeistele sekä kiilloita etupyörän akselin pesät. Tee sama etupyörän akselille. Korroosiota, kiven iskemiä tai ryysteitä ei saa olla!
– Asenna etupyörän akseli paikalleen ilman etupyörää. Sen tulisi mennä paikalleen ilman vastustusta. Tarpeen vaatiessa hienosäädä toisen vaimentimen korkeutta.
– Asenna etupyörä. Väliaikaisesti kiristä oikean puolen akselipesä, jotta saat akselin kiristettyä momenttiin. Löysää uudelleen akselipesän pultit.
– Kiristä vasemman puolen ”jarru” akselipesän pultit momenttiin.
– Kiristä kolmioista vaimentimia kiinni pitävät pultit momenttiin. Momenttiavaimen käyttö suositeltavaa. ÄLÄ YLIKIRISTÄ!
– Ota pyörä pois pukilta ja etujarru pohjassa pumppaile keulaa niin syvälle kuin mahdollista. Tämä keskittää oikean puolen vaimentimen, joka pääsee liikkumaan vapaasti akselipesästä.
– Kiristä oikean puolen akselipesän pultit momenttiin ja linjaus on valmis!
- Mikäli nämä toimenpiteet eivät auttaneet niin kokeile löysätä vaimentimien kolmioiden kiinnityspisteitä yksi kerrallaan. Tämä paljastaa yleensä sen jos kolmiot ovat vääntyneet esim. kaatumisen seurauksena.
2. Stefojen aiheuttama tahmeus
Kuiva stefa aiheuttaa huomattavan määrän kitkaa etuiskunvaimentimiin. Tämä ilmenee keulaa painellessa tahmeutena ja ”öljymäinen” tuntuma puuttuu.
Työvaiheet:
– Väännä ruuvimeisselillä pölysuoja alas ”varovaisuutta ettei lipsahda liukuputkeen”
– Puhdista vanha rasva ja epäpuhtaudet
– Laita iskunvaimentimille tarkoitettua rasvaa sekä muutoma tippa vaimenninöljyä siten, että sitä menee joka puolelle stefaa ja pölysuojaa.
– Paina pölysuoja takaisin paikoilleen
– Suorita tämä mielellään jokaisen pyörän pesun jälkeen tai ainakin kun olet ajanut kuraisissa olosuhteissa.
Muita keinoja pienentämään stefojen aiheuttamaa tahmeutta on asentaa uusimmat versiot alkuperäisistä stefoista tai SKF:n stefasarja. Myös liukuputkien monivaiheinen kiilloittaminen auttaa paljon etenkin käytetyissä vaimentimissa. On myös mahdollista pinnoittaa liukuputket ja ulkoputket DLC, TiAlN ja alumiinipinnoitteella. Näissä asioissa voit kääntyä puoleeni.
3. Etuiskunvaimentimien helat
Keulaputkiin kohdistuu niitä taivuttavaa voimaa etenkin terävissä suurissa iskuissa. Tämän vuoksi kitka etuvaimentimissa pitäisi saada minimoitua. Liukuputki on laakeroitu heloilla ulkoputkeen ja helan pinnassa on ohut teflon pinnoite. Se saattaa näyttää hyvältä äkkiseltään, mutta on silti vaihtokunnossa. Kun teflon pinta on kulunut helasta pois on se ”käyttökelvoton”. Huonokuntoiset helat ilmenee ajossa vaimentimien tahmeutena, odottamattomana käytöksenä sekä kovuutena terävissä iskuissa. Huolto on siis erittäin tärkeätä, jotta helat saisivat puhtaan öljyn voitelua. Älä käytä stefojen puhdistustyökaluja jotka työntävät epäpuhtauksia suoraan heloille. Jos arvostat erityisesti herkkyyttä niin vaihda ulkoputken öljyt riittävän usein sekä helat riittävän usein. Paras herkkyys heloista lähtee n. 30h ajon jälkeen nopeilla kuljettajilla ja harrastajalla n. 60h ajon jälkeen. Edut hyväkuntoisista heloista ovat kiistattomat ja putket kuluvat myös vähemmän kun helat ovat hyvässä kunnossa. Voit ottaa yhteyttä varaosiin liittyvissä kysymyksissä.
4. Jouset
Tehtaalaisena pyörä toimitetaan yleensä jousilla, jotka soveltuvat n. 65-95kg kuljettajalle. 125:n lähempänä 65kg ja 450:n lähempänä 95kg. Pyörä suunnitellaan suurimman käyttäjäkunnan mukaan, jotta se olisi tehtaalaisena sopiva mahdollisimman monelle. Jos painosi ei kuitenkaan täsmää valmistajan suosituksiin niin jouset ovat tällöin vaihdettava. On tärkeätä, että pyörä kulkee oikeassa korkeudessa ja että molempiin suuntiin jää oikea määrä vaimentimille varaa toimia. Löysällä jousella pyörä ”ui” liian syvällä ja vaimentimet tuntuvat kovilta, kun joustovaraa ei ole. Vastaavasti liian jäykillä jousilla pyörä ei painu riittävän paljon kuljettajan painosta. Apua löytyy mm. valmistajan ohjekirjasta. Huomioi, että kaikilla jousien valmistajilla merkinnät jousien jäykkyydestä eivät aina ole tarkkoja. Tarkka jäykkyys jousista voidaan mitata jousivaakalla, joka löytyy lähes jokaiselta iskunvaimentimia huoltavalta yritykseltä. Jos et tiedä mitkä jouset pyörässäsi on tällä hetkellä niin selvittämiseen auttaa sag mittaus. Nyrkkisääntönä mx- ja enduropyörän takapään painuma on n. 100mm kuljettajan kanssa ja 30mm pyörän painosta. Jousituksen toteutustapa kuitenkin vaikuttaa hieman. Valmistajan ohjekirjasta löytyy suositukset arvoille.
Toimitan tarvittavan jäykkyiset jouset tarkkuusmitattuina ja tarpeen vaatiessa asennan ne.
5. Pyörän balanssi
Yksi tärkeimpiä asioita jousituksen toimintaan liittyen. Balanssi tarkoittaa painon jakautumista pyörän etu- ja takapään välillä. Epätasapaino aiheuttaa ei toivottua käytöstä ja epävakautta pyörän toiminnassa. Tasapainoon vaikuttaa jouset ja niiden esijännitys sekä iskunvaimentimien shimmaus ja säädöt. Varmistu, että pyörässäsi on oikean jäykkyiset jouset. Aseta avustajan kanssa takapään race sag suosituksien mukaiseksi. Käy ajamassa pyörällä ja kokeile muuttaa esim. + – 1 kierros takajousen esijännitystä. Tarkenna säätö puolittamalla kohdalleen tuntuman mukaan. Kokeile myös hienosäätää samalla tavalla etuvaimentimien korkeus oikeaksi kolmioissa. Paikallaan balanssia voi karkeasti tarkastella painelemalla pyörää jalkatapeista tai satulan etuosasta alaspäin. Koko pyörän tulisi liikkua ylös / alas eikä vain toisen pään. Hyvään balanssiin pyörää ei kuitenkaan saa kukaan muu kuin kuljettaja itse. Olemme kaikki eri pituisia, painoisia ja ajamme hieman eri tyylillä pyörää. Nämä kaikki seikat vaikuttavat. On siis tärkeätä, että opettelet tunnustelemaan juuri sinulle sopivaa balanssia. Keula liian syvällä ja / tai perä liian korkealla aiheuttaa agressiivista pyörän kääntymistä kurvissa ja saatat joutua istumaan taaempana pyörää. Keula liian ylhäällä ja / tai perä liian alhaalla taas tekee pyörästä rauhallisen, mutta se ei käänny kurveissa. Balanssissa olevaa pyörää on helppo ajaa keskeltä pyörää ja se kääntyy kurveissa loogisesti.
6. Renkaat
Renkaat toimivat iskunvaimennuksen osana eikä niiden osuutta tule vähätellä. Rengas toimii kuten ilmajousi. Kun käytetään sisärengasta ja ajetaan vaikkapa päin kiveä niin paine nouse sisärenkaan sisällä ja rengas haluaa ponnistaa kivestä poispäin. Jos taasen käytetään laadukasta solua sisärenkaan sijasta niin se imaisee osumaa enemmän pois, koska solun sisällä ei ole ilmaa. Soluja on eri jäykkyisiä eri valmistajilla ja vastaavasti renkaita on erilaisella runkojäykkyydellä. Suurimman hyödyn solurenkaasta saa enduron kivikossa, mutta puhkeamaton rengas voi myös pelastaa erän motocrossissa. Endurossa renkaalla ja erityisesti renkaan ilmatilan koolla on merkitystä pyörän toiminnan kannalta. Kannattaa myös huomioida, että eri renkaan käyttö saattaa vaikuttaa iskunvaimennuksen toimintaan.
7. Paine etuiskunvaimentimen ulkoputkessa
Etuiskunvaimentimen sisällä on perinteisessä jousikeulassa kaksi eri jousta. Kierrejousi joka määritellään kuljettajan painon mukaan sekä ilmajousi jota säädellään vaimentimen öljymäärällä. Ilmajousen käytös on erittäin progressiivinen. Etuiskunvaimennin ”pumppaa” itseensä ilmaa aina. Olennaisesti tähän vaikuttaa tiivisteiden ja helojen kunto.
– Vältä halpoja pikableedereitä. Ne monesti vuotavat ilmaa sisään.
– Ilmaruuvit ovat aina varma vaihtoehto kunhan o-renkaat ovat ehjät.
– Tee ilmaus aina etupyörän ollessa ilmassa, jotta paine vakioidaan kun etuiskunvaimennin on täydessä mitassaan.
– Suorita ilmaus joka ajokerran välillä
– Mikäli keula ”kerää” kovasti ilmaa on se merkki huonoista stefoista ja mahdollisesti heloista. Uusi tällöin huonokuntoiset osat sillä hyvin pian stefat alkavat kuitenkin vuotamaan.
8. Iskunvaimentimien öljy
Monet valmistajat suosittelevat etuiskunvaimentimien huoltoväliksi 10h ja takaiskunvaimentimeen 20h. Vaikka monet kuljettajat vaihtavat 5-10h välein moottoriöljyn niin silti iskunvaimentimien öljy jää huomiotta. Iskunvaimennin joutuu myös alttiiksi korkeille lämpötiloille, kosteudelle ja osista irtoaa metallisia epäpuhtauksia, jotka lisäävät mekaanista kulumista. Öljyn viskositeetti ja ominaisuudet huononee ja sitä mukaa vaimennukset muuttuvat.
Viskositeeteissä on eroja valmistajien kesken vaikka kyseessä olisi sama 5W öljy. Ne eivät ole siis suoraan verrannollisia keskenään. Kannattaakin verrata eri öljyjen cSt lukemaa joka kertoo tarkan viskositeetin. Vaikka jättäisit varsinaisen huollon ammattilaiselle voit tehdä öljynvaihtohuoltoja välihuoltona itse. Tämä pidentää vaimentimien käyttöikää ja ne pysyvät paremmassa kunnossa. Yleensä perus keulan öljynvaihto ei vaadi kovinkaan suuria työkaluinvestointeja. Toimitan työkalut, öljyt sekä riittävät ohjeet asiakkailleni.
9. Ohjaustangon asento
Miten ohjaustanko liittyy iskunvaimentimiin? Se ei kuulu iskunvaimennuksen komponentteihin vaikkakin on olemassa vaimennettuja ohjaustankoja. Ohjaustangon mallilla ja asennolla sen sijaan on merkitystä miten pyörä käyttäytyy ja ohjautuu.
Alla yksi lähestymistapa ohjaustangon säädöille:
- Seiso suorana tapeilla ja aseta kädet ohjaustangolle. Korkeus on suurinpiirtein oikea kun keskisormen ensimmäinen nivellys ulottuu tangon ympärille.
- Jos et ulotu tankoon se on liian alhaalla.
- Jos ulotut tangosta kunnolla kiinni se on liian ylhäällä.
Tangon taivutukset ja asennot ovat yksilöllisiä asioita. Pyri pitämään tanko melko vakio asennossa. Jos joudut kääntämään tankoa reilusti eteen- tai taakseppäin niin voimat eivät välity käsiin oikeasta suunnasta. Jos joudut sirtämään tankoa kolmion kiinnikkeissä eteenpäin niin se tekee pyörästä levottomamman. Siirtäminen taakseppäin vakauttaa pyörää. Kokeile erilaisia asetuksia ja löydät itselle mieleisen. Moni harrastaja haluaisi ajaa korkealla tangolla ja korokepaloilla, mutta harva nopea kuski sellaisia käyttää.
10. Iskunvaimentimien asetukset
Vaikka kaikki edellämainitut asiat olisivat kunnossa niin pyöräsi ei silti välttämättä tunnu hyvältä ajaa. Siinä vaiheessa on aika miettiä iskunvaimentimien toimintaa. Shimmilevyillä ja muilla muutoksilla voidaan hallita vaimennusta iskunvaimentimessa eli tehdä jousituksesta jäykempi tai pehmeämpi. Tällöin pystytään yksilöimään kuljettajien välisiä eroja. Alkuperäinen asetus on tehty keskimääräisesti miellyttämään mahdollisimman montaa kuljettajaa. Se on suunniteltu tietyille jousille käytettäväksi. Yksilöinnissä huomioidaan kuljettajien erilaiset tarpeet.